Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

Δίκτυννα


Η Δίκτυννα ήταν αρχαιότατη θεότητα ή νύμφη της Κρητικής Μυθολογίας. Η Δίκτυννα αντικατέστησε τη Θεά της φύσης της Μινωικής εποχής και ταυτίζεται με την Άρτεμη που λεγόταν και Άρτεμη - Δίκτυννα. Σύμφωνα με άλλη παράδοση η Δίκτυννα θεωρείτο νύμφη της ακολουθίας της Θεάς Άρτεμης.

Η Δίκτυννα που αρχικά λεγόταν Βριτόμαρτυς ζούσε στα δάση και τα βουνά. Η Nύμφη αυτή με το πανάρχαιο ελληνικό, πελασγικό όνομα, ήταν θυγατέρα του Δία και της Κάρμης “Διός δε και Κάρμης της Ευβούλου Bριτόμαρτιν γενέσθαι” (Παυσανίας B΄ 30, 3).
Το όνομά της σήμαινε την “γλυκειά παρθένο” και ζούσε στη Γόρτυνα κυνηγώντας πάνω στα βουνά, ώσπου την είδε ο Μίνως και θέλησε να την κάνει δική του.

Άρχισε τότε ένα ατελείωτο κυνηγητό που κράτησε εννέα μήνες και η Nύμφη, για να αποφύγει τη σύλληψή της απ΄ τον ερωτευμένο Μίνωα, έπεσε από το βουνό στη θάλασσα, ευτυχώς όμως μέσα σε δίχτυα ψαράδων, οι οποίοι και την έσωσαν. Γι΄ αυτό και της έδωσαν την προσωνυμία Δίκτυννα και το βουνό απ΄ όπου έπεσε Δικταίον,
το βουνό Δίκτη της Κρήτης. Πιθανολογείται πως θα είχε κάποιες αρμοδιότητες σχετικές με τις ιδιότητες του βουνού: τη θύελλα, τους ανέμους και τον κεραυνό.

Άλλοι εικάζουν ότι όταν ο Μίνωας καταδίωξε τη Δίκτυννα, από παράφορο πόθο, αυτή για να τον αποφύγει πήδησε από το ακρωτήρι Σπάθα μέσα στη θάλασσα και έπεσε σε δίχτυα ψαράδων και σώθηκε. Από το γεγονός αυτό πήρε και το συμβολικό όνομα Δίκτυννα, δηλαδή Θεά των διχτύων, της αλιείας.

Από τότε η Δίκτυννα έτρεχε στις θάλασσες και παρουσιαζόταν τις νύχτες στους ναυτικούς, για να τους φωτίζει τον πλου ή στους κατοίκους των παραλίων. Από την περιοχή του ακρωτηρίου Σπάθα όπου ήταν και το Ιερό της το Δικτυνναίο, η λατρεία της διαδόθηκε σ' όλη την Κρήτη (Κυδωνιά, Πολυρρηνία, Φαλάσσαρνα, Γόρτυνα) αλλά και εκτός Κρήτης, σε πολλά μέρη της Μεσογείου, από την Αίγινα μέχρι τη Μασσαλία.

Ο Καζαντζάκης στη δική του ΟΔΥΣΣΕΙΑ τη λέει "Δίχταινα" και είναι η κόρη του βασιλιά Ιδομενέα.


Athens 2004 Olympic Games Opening Ceremony
Minoan to Hellenistic Period

Δεν υπάρχουν σχόλια: